Site icon Mobilhanem

Android Arayüz Tasarımı ve Layout Kullanımı

android dersleri

Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com sitemiz üzerinden anlattığımız/yayınladığımız Android Eğitimleri yazı serimizde bu dersimizde Android Arayüz Geliştirme de Layout ile devam ediyoruz. Nedir bu Layout kavramı ,ne işe yarar şimdi incelemeye başlayalım.

Android uygulamalarımızda görsel kısımlar res klasörü altında bulunan layout dosyaları tarafından oluşturulur ve bu oluşan bu dosyalar xml formatındadır. Android Studio da layout kısmını açtığınızda karşınıza gelen ekranda istediğiniz tasarımları yapabilirsiniz, android in sahip olduğu görsel bileşenleri ister kod ile ( xml tarafında ) isterseniz sürükle bırak ile oluşturabilirsiniz.

Aşağıda gördüğünüz gibi uygulamada kullanabileceğimiz çeşitli layout türleri vardır. ( listede fragment yapısına da yer verilmiş fakat farklı bir kavram olduğu için fragmentları layout türlerinde anlatmayacağım. ) Hepsini ayrıntılı olarak bir sonraki derslerimizde anlatacağım şimdilik sadece ne işe yaradığını ve hangi durumlarda kullanmamız gerektiğininden bahsedeceğim.

Her bir layout width ve height özelliklerine sahiptir. width yatay alanı , height ise dikey alanı belli eder.

match_parent : bulunduğu alan içerisinde yatay veya dikey olarak yer aldığı alanı kaplar. Bu özellik ; fill_parent ile kullanılıyordu genelde ama android 2.2 versiyonundan sonra artık match_parent kullanılmaya başlandı.

wrap_content : bulunduğu alan içerisinde yer alan metin, resim veya bileşen kadar yer kaplar.

android:layout_width="match_parent"
android:layout_height="wrap_content"

Android Layout Türleri

Evet arkadaşlar layout türleri gördüğünüz gibi bunlar hepsini ayrıntılı olarak anlatacağım şimdiden bir fikir edinmeniz açısından bu layout türlerini açıkladım. Bir sonraki dersimize kadar bu layout türlerini incelemeniz faydalı olacaktır.

Tüm Android Ders, Proje ve Kaynak Kodlar için tıklayınız.

Mobilhanem.com üzerinden anlattığımız android uygulama geliştirme derslerine devam edeceğiz. Konu hakkında sorunuzu yorum alanından sorabilirsiniz. Konu dışı sorularınızı ve tüm yazılımsal sorularınızı sorucevap.mobilhanem.com sitemizden de sorabilirsiniz.

Bir dahaki dersimizde görüşmek dileğiyle..

50
Exit mobile version