Site icon Mobilhanem

SQL ORDER BY Operatör Kullanımı (ASC, DESC)

mobilhanem-SQL-Dersleri

Mobilhanem ücretsiz SQL Dersleri

Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com sitesi üzerinden SQL Dersleri’ne devam ediyoruz. Bu derste SQL ORDER BY Operatör Kullanımı yazısını işleyeceğiz. Bir önceki derslerimizde biraz daha düzenli tablolar elde etmiştik. Bu derste ise tablolarımızı biraz daha düzenleyip sıralı tablolar elde etme işlemlerini yapacağız.

SQL ORDER BY(Sıralama İşlemleri)

SQL komutu olan ORDER BY komutu sıralı tablolar elde etmek için kullanılan komuttur. Hemen daha önceki derslerimizde oluşturmuş olduğumuz tablomuza bakalım.

Burada ki tablo küçük olduğu için tablo içinde bir veriyi aradığımız zaman çok sorun yaşamayız, ama buradaki kişiler arttığı zaman bu kişileri listede bulmak çok zor olacaktır. Bunun için biz listeyi belli bir düzene göre sıralayalım. Örneğin alfabetik sıraya göre sıralayalım bunun için SQL sorguları yaparken kullanacağımız anahtar kelime ORDER BY anahtar kelimesidir hemen bir örnekle gösterelim.

SELECT * FROM yazarlar ORDER BY yazar_adi

Bu işlemi yaparken hangi sütuna göre sıralama yapacaksak o sütunun ismini yazıyoruz. Burada ben yazar adına göre sıralama yapmak istediğim için yazar_adi sütununu yazdım.

Gördüğünüz gibi tabloyu alfabetik sıraya göre A-Z ye sıraladı eğer sıralamak istediğimiz sütun alfabetik değilde rakamsal bir sütun olsaydı bu sefer 0-9 sıralama işlemi yapardı.  Bide şu şekilde bir sıralama yapalım.

select  *from yazarlar ORDER BY yazar_adi ASC

Gördüğünüz gibi yine aynı şekilde bir sıralama aldık. Peki bu ASC anahtar sözcüğü nedir. Bu anahtar kelime listeyi artan sıraya göre sıralayacağımız belirtiyor. Şimdi diyeceksiniz ki ilk kullanımda ASC anahtar sözcüğünü kullanmadık yine artan sıraya göre sıraladı. Doğru çünkü SQL eğer siz belirtmezseniz default değer olarak artan sıraya göre alır. Peki tersten sıralama için ne yapacağız? Onun içinde DESC anahtar kelimesini kullanacağız. Hemen gösterelim.

SELECT *FROM yazarlar ORDER BY yazar_adi DESC

Gördüğünüz gibi bu sefer Z-A ya sıralama yaptı.  Eğer rakamsal bir sütun olsaydı 9-0 sırama işlemi yapardı. Ama hala bir eksiğimiz var ya adlar da aynı olsaydı. O zaman nasıl yapacaktık o zamanda birden fazla sütuna göre sıralama yapacaktık. Hemen yeni bir alt başlık atalım.

SQL Birden Fazla Sütuna Göre Sıralama

Tablomuzda Ahmet adlı iki kişi var dikkat ederseniz soyadları sıralaması düzensiz. Biz şimdi hem ad hem de soyadı sırasına göre listeyelim.

SELECT  *FROM yazarlar ORDER BY yazar_adi,yazar_soyad

Gördüğünüz gibi ilk önce kişileri adlarına göre sıralı ve soyadları aynı olan kişileri bu sefer soyadlarına göre sıraladı.

Mobilhanem.com da SQL Dersleri eğitim serisinde bir yazının daha sonuna geldik. Bu dersimizde SQL ORDER BY Komutunu işledik. Bir sonraki derste SQL AND,OR ve NOT Komutlarını dersini işleyeceğim. Eksik yada yanlış gördüğünüz bir yer varsa SORU- CEVAP kısmından veya dersin altındaki yorum kısmında veya iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz bir sonraki derste görüşmek üzere.

Tüm SQL Dersleri

 

101
Exit mobile version