Site icon Mobilhanem

Temel Java Dersleri – Eclipse Kurulumu

Anotasyon

Java Dersleri

Merhaba Arkadaşlar,
mobilhanem.com sitemizden anlattığımız/yayınladığımız derslerimize Temel Java Dersleri serisi ile devam ediyoruz. Bugünkü dersimiz de ise Eclipse Kurulumu ile devam edeceğiz. Java uygulamaları geliştirmek için IDE olarak eclipse kullanacağımı bir önceki dersimde belirtmiştim.

Eclipse açık kaynak kodlu, ücretsiz bir geliştirme ortamıdır. Geliştirmesi IBM tarafından başlatılmıştır. Genel olarak java geliştiriliyor olsada Android, PHP, C, C++, Pyhton ve Ruby dilleride geliştirilebilmektedir.

Biz yazı dizimizde java kodları yazarken eclipse kullanacağız. Kurulumu ve kullanımı basit olan eclipse’i kurmak için bu linkten indirme işlemini gerçekleştireceğiz. Açılan sayfada sağ tarafta işletim sistemimize uygun olan paketi indirmeye başlayacağız.

Sistemimizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu buradan öğrenebilirsiniz. İnen zip içerisindeki eclipse paketini bilgisayarımızın herhangi bir yerinde zip’ten çıkarıyoruz. İçindeki eclipse.exe’ye çift tıklayarak eclipse’i açıyoruz. Açılırken bize projeleri nereye kaydedeceğini veya neredeki projeleri açacağını soracaktır.

Burada Browse diyerek istediğimiz dizini seçebilir veya eclipse’n kendi önerdiği dizini kullanabiliriz. Bu işlemden sonra aşağıdaki sayfa açılacaktır.

Welcome’ın yanındaki çarpı butonundan Welcome sayfasını kapatıyoruz.

Evet arkadaşlar kurulumuzu tamamladık. Artık bir önceki derste konsol kullanarak çalıştırdığımız ilk programımızı eclipse’de çalıştıralım.

İlk iş olarak File->New->Java Project diyerek yeni projemizi oluşturuyoruz.

Sonra oluşan projemizin adını veriyoruz.

Finish’e basıp yeni projeyi oluşturmuş oluyoruz.Yeni projemiz oluştu ancak içinde herhangi bir class oluşmadı.Package explorer kısmında oluşan ilk projemize(IlkProjem) çift tıklıyoruz. Projenin altında src kısmı bulunmaktadır. Bizim yazdığımız Java Class’ları src altında olacaktır. src’ye sağ tıklayıp         ->New->Class seçiyoruz.

Açılan pencerede oluşan class’ımıza isim veriyoruz.

Finish’e basıp Class’ımızı oluşturuyoruz. Oluşan class’ı src nin altındaki default paket altında görebilirsiniz. Çift tıklayarak açıyoruz ve aşağıdaki kodları içine yazıyoruz.

public class IlkProgram {

	public static void main(String[] args) {
		// TODO Auto-generated method stub
		System.out.println("Merhaba Mobilhanem.com Kullanıcıları");
	}

}

Kodlarımızı yazdıktan sonra yukardaki Play tuşuna benzeyen Run düğmesi ile uygulamamızı çalıştırıyoruz. Uygulamanın outputunu, yani çalışmış halini ise alt tarafta Console kısmında aşağıdaki resimdeki gibi görüyoruz.

Hepsi bu kadar. Eclipse’de ilk projemizi açıp ,ilk kodlarımızı yazıp, ilk java uygulamamızı çalıştırmış olduk. Bundan sonra tüm derslerimizi eclipse üzerinden anlatacağım. Peki java’yı sadece eclipse üzerinden mi geliştirebiliriz? Tabikide hayır. Hiç bir ide kullanmadan geliştirebileceğimiz gibi başka idelerde kullanabiliriz. Bu idelerden ücretsiz olanları olduğu gibi ücretli olanlarıda bulunmaktadır. Ben bir kaç tanesini listeliyorum.

Bunlar belli başlı olanları. Elbette başka idelerde bulunmaktadır. Bunlar en çok kulanınlanları diyebiliriz. Biz geliştirmelerimizi Eclipse üzerinden yapacağız. Dolayısıyla sadece onun kurulumunu anlattım.

Bu dersimde anlatmak istediklerim bu kadar. Bir dahaki dersimde Java’da temel syntax ‘dan (yazım kurallarından) bahsedeceğim ve örneklendirme yapacağım. Sizde takıldığınız yerleri aşağıdaki yorum panelini kullanarak bizlere sorabilirsiniz. Bir dahaki dersimde görüşmek dileğiyle.

Tüm Temel Java Dersleri için tıklayınız..

 

41
Exit mobile version