Arduino Dersleri – Arduino Geliştirme Ortamı ve Kurulumu

Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com için hazırladığımız Arduino derslerimize Arduino IDE’nin kurulumu ile devam ediyoruz. Derslerimizde kullanacağımız Arduino IDE’nin dersimizin yayınlanma tarihindeki en güncel versiyonu olan Arduino 1.8.0’i nasıl indirip kurabileceğimizi göreceğiz. Arduino yazılımı açık kaynak kodlu, kolay kurulum ve kullanıma sahip bir yazılımdır. Arduino yazılımının açık kaynak kodlarına hemen aşağıda bahsedeceğimiz indirme linkindeki Source Code bağlantısını tıklayarak GitHub üzerinden erişebilirsiniz.

 

Arduino Geliştirme Ortamının İndirilmesi

Arduino geliştirme ortamının Windows, Mac OS X ve Linux olmak üzere 3 farklı dağıtımı bulunmaktadır. Kullandığınız işletim sistemine göre uygun dağıtımı https://www.arduino.cc/en/Main/Software adresinden ücretsiz bir şekilde indirip kurabiliriz.

Arduino Geliştirme Ortamının Kurulumu

Yukarıdaki bağlantıdan Arduino geliştirme ortamını indirdikten sonra kurulum aşamasında işletim sistemleri arasında farklılıklar bulunmakta, kurulum yapmaya alışık olmayan kullanıcılar bu aşamada sorunlar yaşayabilmektedir.

Arduino’da kurulum aşamasını kullanıcılarının rahatlıkla aşabilmesi için her işletim sistemine göre ayrı ayrı kurulumları anlatan bir rehberi bulunmaktadır. Kurulum sırasında, zamanla değişebilecek versiyonlar ile kurulum şekillerinde farklılıklar olabilir. Bizde bu  farklılıklardan etkilenmeden kurulumlarımızı yapabilmemiz için Arduino’nun bizler için hazırladığı rehberi kullanacağız.

Bu rehbere günümüz tarihi itibari ile http://www.arduino.cc/en/Guide/HomePage adresindeki Getting and Started sayfasına ulaşarak sayfanın biraz aşağısında bulunan Install the Arduino Desktop IDE başlığından kendinize uygun olan işletim sisteminin görüntülü kurulum rehberine erişebilirsiniz.

İşletim sisteminize uygun rehberi kullanarak kurulumunuzu yapabilirsiniz.

Arduino Geliştirme Ortamı

Türkçe dil desteği de bulunan Arduino IDE oldukça basit, anlaşılır ve kullanışlı bir geliştirme ortamına sahip. Kısaca inceleyecek olursak;

Yukarıdaki görüntüye göre;

  1. Kontrol et: Kodumuz da bir yazım hatasının bulunup bulunmadığını kontrol etmemizi,
  2. Yükle: Kodumuzu önce kontrol edip ardından aygıtımıza yüklememizi,
  3. Yeni: Yeni bir .ino dosyası oluşturmamızı,
  4. Aç: Kayıtlı bir dosyayı açmamızı,
  5. Kaydet: Kodumuzun son halini kaydetmemizi sağlamaktadır.

Ayrıca menümüzden bahsedecek olursak;

 

 

Dosya > Örnekler ile bizler için hazırlanmış çok sayıda örnek uygulamaya erişebiliriz.

 

 

 

Taslak > Library Ekle ile hali hazırda Arduino IDE ile gelen ve kendi oluşturabileceğimiz kütüphaneleri projemize ekleyebiliriz.

 

 

Araçlar > Kart ile kullanmış olduğumuz Arduino kartımızın modelini seçebilir,

Araçlar > Port ile bilgisayarımıza bağlı olan kullanmak istediğimiz Arduino kartlarını seçebiliriz.

 

 

 

Arduino geliştirme ortamından kısaca bahsetmeye çalıştık ve bu içeriğimizi sonuna geldik. Bir sonraki içeriğimizde Mobilhanem.com‘da görüşmek üzere.

Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı Mobilhanem Soru&Cevap bölümünden sorabilirsiniz.

Tüm Arduino Dersleri için tıklayınız..

11

Muhammed Enes Ateş

Yorum Yaz

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?