ios dersleri

iOS Nedir ve Neden iOS Uygulama Geliştirme ?

Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com da en trend konulardan biri olan iOS Uygulama Geliştirme için yeni bir eğitim serisi iOS Uygulama Geliştirme – Başlangıç ile birlikte olacağız. Eğitimimiz Xcode ile en basitten başlayacak olup başlangıç düzeyde Swift bilgisi olanların bile anlayacağı ve uygulayabileceği bir seviyede gerçekleşecektir. Tabi iOS Uygulama Geliştirme eğitimi bununla kalmayıp başlangıç sonrasında orta düzeyde bir eğitim serisi ve ardından bir tane ileri düzey eğitim serisi hazırlanıp verilecektir. İlk ders olarak iOS Nedir ve Neden iOS Uygulama Geliştirme ? diyerek başlayalım. Şimdiden herkese başarılar dilerim.

Not : Swift derslerimizi ayrıca takip edebilirsiniz.

iOS Nedir ve Neden iOS Uygulama Geliştirme ?

iPhone OS

iOS Nedir, iOS ilk ismi iPhone OS (operating system) olan Apple firmasının ilk olarak 2007 yılında kullanıma sunduğu bir mobile platform işletim sistemidir. İlk olarak sadece iPhone için geliştirilmiş olsa da sonradan iPod ve iPad cihazlarında da kullanılmaya başlanmıştır.

iOS Nedir anlattıktan sonra Neden iOS Uygulama Geliştirme kısmına gelelim.  Teknoloji inanılmaz bir hızda gelişiyor ve genellikle amaç kullanılan teknolojik aletlerin boyutunu küçültmek ama işlevlerini ve hızını arttırmak oluyor. Bunu son zamanlarda en iyi yapan firmalardan birisi özellikle hız konusun da Apple firmasıdır.

İşin geliştirme boyutunda ise Android platformu Apple dışında bu sektördeki neredeyse tüm şirketler tarafından ilgilenilen ve geliştirilen bir mobile platform o yüzden geliştiricisi oldukça fazla ve geliştirici seçiciliği üst düzeylerde. iOS platformunda işler farklı hem geliştirebilmek için sahip olunması gereken donanımlarım özel ve pahalı olması hem de bu iş ile ilgilenen geliştirici sayısının az olması sebebi ile sektör firmaları tarafından her zaman özenle aranan bir meslek olmuştur. Kendi iş tecrübelerimden gördüğüm kadarıyla bir firmada 5 tane Android geliştiren var ise en fazla 3 tane iOS Uygulama Geliştirici vardır ama iki gruba da totalde verilen maaş istisnalar hariç yakın rakamlardadır.

iOS vs Android Karşılaştırması

mobil platformlar

iOS vs Android konusu net sonuçlanabilecek bir karşılaştırma değil, ihtiyaca göre değişebilir ama bir kaç başlık üzerinden karşılaştırma yapalım.

– İşletim Sistemi Kararlılığı

İlk çıkan versiyonlarında Android işletim sistemini iOS işletim sisteminden daha kararlı iken bu fark zamanla iOS lehine döndü ve iOS aradaki farkı arttırmaya başladı.

– Yazılım Güncelleme

Yazılım güncelleme konusunda Android tarafında daha sık güncelleme çıkmaktadır ama bunun senkronizasyon kısmında sorunlar var, yazılım herkese aynı zamanda ve aynı şekilde ulaşamayabiliyor. İOS tarafında bu işin senkronizasyonu daha güzel yapılmakta.

– Hız

Hız kullanıcıyı en çok etkileyen faktörlerden birisidir. Herkesçe bilinmektedir ki Android tarafında donmalar kasmalar çok sık karşılaşılan problemlerdir. İOS tarafında neredeyse hiç karşılaşılmayan durumlardır. Bazen Android’te 4 GB Ram kapasitesine sahip bir Android cihaz sadece 1 GB Ram’e sahip bir iOS telefon kadar performans gösteremiyor.

– Uygulama

Uygulama konusu Android’in az fark, ilede olsa iOS’tan daha iyi olduğu nadir bir alandır. Android’deki uygulama seçenek kapasitesi iOS tan daha geniştir ama bu farkta işletim sisteminde olduğu gibi zamanla tersine dönecektir. Uygulama geliştirme ve Store’a yükleme maliyeti kısmına gelirsek, Android tarafında yıllık 25 dolar iken iOS tarafında bu yıllık 100 dolardır.

– Güvenlik

Güvenlik bence en önemli karşılaştırma konusudur. Android uygulamaları yayınlanmadan önce kullanıcının verdiği izinler çerçevesinde incelenir ve bu yüzden kötü niyetli yazılımların çoğu zaman önüne geçemez. İOS ise bu işi daha sıkı ve kullanıcı doğrulaması üzerine yaptığı için zaralı yazılımlara çok rahat engel olabiliyor. Buradan daha detaylı teknik karşılaştırmaya bakabilirsiniz.

Gerekli Ortamlar

  1. MacOS 10.13.6 (High Sierra) veya daha üstü (sanal macOS (Hackintosh) veya MacBook/iMac/MacMini)
  2. Xcode 10.1
  3. Programlama dili olarak Swift 4.2 kullanılacak.

Not: Xcode 10.1 kararlı son sürümünü kullanacağımız için macOS X 13.6 veya üstü gerekli, isterseniz Xcode 9 sürümlerinden birini daha düşük macOS sürümlerinde ( Sierra, Lion vb.) kullanabilirsiniz. Size ilk tavsiyem bir ürün kullanırken ya da geliştirirken her zaman kararlı en son sürüm teknolojiler ile çalışmalarınızı gerçekleştirin.

MacOS Nedir?

MacOS (Macintosh Operating System) Apple firması tarafından Apple bilgisayarlar için C++ ve Objective-C programlama dilleri ile kodlanmış ve 2001 yılında kullanıma sunulmuş bir işletim sistemidir. MacOS aslında daha önceden Apple tarafından üretilip kullanılan Macintosh ailesinin en son üyesidir. Günümüzde rakiplerine karşın tercih edilmesinin sebeplerinin başında rakiplerine göre daha bütünleşik bir yapıya sahip olması, daha hızlı çalışması ve en önemlisi daha güvenli olmasıdır.

Xcode nedir?

Xcode Apple firması tarafından macOS, iOS, tvOS, watchOS platformlarının, kısacası Apple ürünlerinin geliştirilmesi için tasarlanmış bir IDE (Integrated Development Environment). Başka hiç bir eklenti veya SDK (Software Development Kit) kullanmadan yalnızca macOS işletim sisteminde çalışır ve tamamen ücretsizdir. Üçüncü parti uygulamalar ya da güvenilir olmayan eklentiler kullanarak diğer işletim sistemlerinde de kurulup kullanılabilir ama macOS ile aynı yetkinlikte çalışmaz.

Swift nedir ve neden Swift?

Swift de Apple firması tarafından Apple ürünlerinin geliştirilmesi için tasarlanmış nesne yönelimli bir programlama dilidir. Swift iOS uygulama geliştirme için daha önce kullanılan Objective-C ile beraber çalışabilen bir programlama dilidir.

Swift Objective-C ve diğer rakip programlama dillerinden çok daha hızlı çalışır. Bunun yanında kullanıma sunulduğu günden bu yana geliştiricilerin ilgi odağı olmuştur. Üstelik neredeyse her iş için kullanılabilen rakip programlama dillerine karşın devamlı bir yükselme göstermektedir.

iOS Uygulama Geliştirme – Başlangıç Eğitim serimizin içeriği

  1. iOS Nedir ve Neden iOS Uygulama Geliştirme ?
  2. Gerekli Ortam Kurulumu
  3. En sık kullanılan Komponentler -1
  4. En sık kullanılan Komponentler -2
  5. Kullanıcı Arayüzünü (UI) Koda Bağlama
  6. To Do List Arayüz Tasarlama (Table View – Auto Layout)
  7. To Do List Kod (Table View)
  8. To Do List Database (Realm) – 1
  9. To Do List Database (Realm) – 2
  10. Bonus Quiz Uygulaması

Mobilhanem.com da iOS Uygulama Geliştirme Eğitim serisinin bu dersinde: iOS Nedir ve Neden iOS Uygulama Geliştirme başlıklı dersi işledik, bir sonraki derste Gerekli Ortam Kurulumunu işleyeceğiz. Eksik gördüğünüz bir yer olursa iletişime geçmekten çekinmeyin. Bir sonraki derste görüşmek üzere.

32

Ahmet Erdoğan

Yorum Yaz

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?