Laravel Raw SQL Queries

Merhaba Mobilhanem.com takipçileri,
Laravel ile eğitim serimizin yeni dersinde Laravel Raw SQL Queries yapısını anlatmaya çalışacağım. Eğitim serimizi daha sık yayınlamaya çalışacağız. Sizin yorumlarınız çok önemli lütfen paylaşım ve yorumlarınızı bizden esirgemeyin 🙂

Laravel Raw SQL Queries Nedir?

Laravel Raw Sql Queries aslında laravel sisteminde standart sql söz dizilimi yazmanızı sağlayan bir sistemdir. Laravel içerisinde daha sonraki derslerimde anlatacağım Eloquent sisteminden farklı olarak burada düz php yazılımından alışık olduğunuz sorguları yazabilmenizi sağlar. Aralarındaki en önemli fark ise büyük verilerde hızdır. Raw SQL Queries, Eloquent yazımıda göre daha hızlı çalışmaktadır. O yüzden büyük verili sistemlerde raw kullanmak performans açısından olumlu olacaktır.

Daha önceki derslerimizle takibi olabilmesi adına daha önce oluşturduğumuz Page Controller verisini kullanalım. Page Controller içerisindeki fonksiyonlarımızı hatırlamakta fayda var.

Laravel Controller Resource
Laravel Controller Resource

Tabi bu Page Controller için bir de Page Model oluşturmuştuk onu da yeniden hatırlayalım

laravel model son hali
laravel model son hali

Bu iki görseli daha detaylı incelemek isterseniz Laravel Controller Yapısı ve Oluşturulması ve Laravel Model Yapısı ve Kullanımı yazılarıma tekrar bakabilirsiniz.

Öncelikle, Laravel Raw SQL Queries kullanmak için controller dosyasından işlemleri anlayıp Laravel sistemi içerisinde işleyecek olan ‘DB’ methodunu çağırmamız gerek. Bunun için ‘namespace’ satırının altına

use Illuminate\Support\Facades\DB;

satırını eklememiz gerek. Bu sayede yazdığımız sql öbekleri Laravel tarafından işlenecektir.

Şimdi Laravel Raw SQL Queries ile ilgili örnek sorgular yazalım.

Laravel Raw SQL Queries select

Select sorgusunu için PageController dosyasındaki index() fonksiyonunda kullanalım.

public function index()
{
    $pages = DB::select('select * from pages where aktif= ?', [1]);
    $pages = DB::select('select * from pages where aktif= :aktif',['aktif' = 1]); 
}

Burada ikisi de aynı işlemi yapan satırlar var. Bunlardan birisini kullanmanız yeterli olacaktır. Ben sizi kullanım şeklini göstermek için aynı işlemi yapan iki ayrı satır ekledim.

Laravel raw sql queries
Laravel raw sql queries

Yukarıdaki görselde index(), store(), update() ve destroy() fonksiyonları için Raw SQL Queries yazdığımızı görebilirsiniz.

Bu kısımda ufak bir not eklemeliyim; bu sistem ile yazılan update ve delete sorguları kaç adet satırın sorgudan etkilendiği verisini döndürür.

Mobilhanem.com için yazdığım bu yazımda Laravel Raw SQL Queries yapısından bahsetmeye çalıştım. Daha fazla detaylı bilgi için laravel dökümanından yararlanabilirsiniz.

Tüm Laravel Derslerimiz için tıklayınız.

Mobilhanem.com üzerinden yayınladığım laravel eğitimlerine devam edeceğiz. Yazımız ile ilgili tüm sorularınızı yorum bölümden ulaştırabilirsiniz. Bunun dışındaki diğer sorularınız için sorucevap.mobilhanem.com sitesini kullanabilirsiniz.

Umarım sizin için yararlı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler. Daha fazla kişinin okuması için paylaşmayı unutmayın…

18

Onur Üre

Aslen jeoloji mühendisi olup hiç mesleğini yapmaya fırsat bulamayan ve gönlünde hep bilgisayar ve programlama olan, evden (home-office) çalışma şekline bayılan, evli, 2 kedi ve 1 tavşan babası, sokaktaki her köpek, kedi, kuşun abisi olmaya çalışan biriyim. Lütfen bir kap su bir kap yemek her köşe başına...

Yorum Yaz

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?