ReactJs Giriş – ReactJs nedir?

ReactJs Nedir?

Merhaba Arkadaşlar,
ReactJs eğitim serisine “ReactJs Nedir ? Neden Kullanmalıyız ? Kimler Kullanıyor ?” konulu yazı ile başlıyoruz. Giriş niteliği taşıyan bu yazımızda ReactJs ile ilgili genel bilgiler vermeye çalışacağım. Eğitim serisi hakkında birkaç bilgi vermek sanırım faydalı olacak. Bu seride az çok HTML , Javascript ve CSS bilgisine sahip olduğunuzu varsayacağım. Eğitim serisi boyunca React‘ in 16.8 ve üzerindeki versiyonlarında çalışacağız. Güncel sürümün 16.10.1 olduğunu da ekleyelim.

ReactJs Eğitim Serisi ile alakalı yazıların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

ReactJs , interaktif arayüzler geliştirmeyi hedefleyen, bileşen tabanlı (component-based) bir javascript kütüphanesidir. Şimdi konuyu daha net hale getirmek adına bahsettiğim iki konuyu açayım.

  • İnteraktif (Etkileşimli) Arayüz , temel tasarım unsurlarından birdir. Tasarladığınız arayüzü kullanacak olan kullanıcıya hitap eden ve onunla etkileşime geçecek bir arayüz, geçmeyecek olana kıyasla mükemmel bir deneyim sunacaktır. Başka bir deyişle kullanıcı dostu arayüzler sizi her zaman başarıya ulaştıracaktır.
  • Bileşen (Component) Tabanlı ,  oluşturacağınız belli bir iş için özelleşmiş kod parçacıklarını bir kere yazıp tekrar tekrar kullanmanız anlamına geliyor.

ReactJs Nedir ve Neden Kullanmalıyız?

Sebep 1 :

Kullanıcı arayüzlerinde, durum (state)yönetimi uygulama büyüdükçe, giderek karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Örneğin jquery kullanıyorsunuz ve durumsal olarak DOM’ u güncelliyorsunuz/değiştiriyorsunuz (eklemeler, silmeler vs.). Uygulamanız geliştikçe yaptığınız tüm bu değişiklikleri özümsemeniz ve aklınızın bir köşesinde uygulamanın değişen mantığını tutmanız gerekmekte. Bu haliyle bile karmaşık görünüyor açıkçası … Kaldı ki tek başınıza geliştirdiğinizi varsayıyorum. Takım halinde geliştirdiğiniz bir uygulama için durum daha da içler acısı olacaktır. ReactJs tam olarak burada esnek yapısı, yeniden kullanılabilir (re-usable) bileşenleri (component‘leri) ve durum yönetimi (state management) ile karşımıza çıkıyor.

Sebep 2 :

Yukarıda da belirttiğim gibi uygulmanızın bu tarz sıkıntılarını düşünmek yerine, iş mantığına odaklanmanıza büyük fayda sağlıyor.

Sebep 3 :

ReactJs‘in sahip olduğu büyük bir community (Başlıca Facebook) var. 1.338 contributor ve 12 bin üzerinde commit ile sürekli güncellenen ve desteklenen bir kütüphane.

Sebep 4 :

Bu geniş ekosistem son derece aktif bir topluluğu ihtiva ediyor. Tabi bundan da şu anlamları çıkarıyoruz :

  • Karşılaştığınız herhangi bir sorun için karın ağrıları çekmiyorsunuz.
  • Mayıs 2013 olan çıkış tarihinden bu yana 6 yıl geçen ReactJs artık olgunlaşmış bir kütüphane.
  • Npm üzerinde 45 binden fazla pakette ReactJs ‘in izlerini bulabilirsiniz.
  • Github ‘a gelecek olursak, 2.5 milyondan fazla projede kullanılıyor.
  • Javascript kütüphanesi oluşu size ciddi anlamda özgürlük katıyor. Varolan projenize ReactJs ekleyerek mevcut kodunuzda değişiklik yapmanıza gerek olmadan da kullanabilirsiniz.

ReactJs nedir

Kimler ReactJs Kullanıyor ?

Bu kadar övdük React ‘i de cidden övüldüğü kadar kullanılıyor mu ? Hemen Cevaplayalım ,

Liste hayli uzun … Hatırı sayılır bir kullanıma sahip olan React ‘in kullanıcılarının sektörlerinde ön sırada olan şirketler olması da bir javascript kütüphanesine olan güvenin ispatı sayılabilir. Günlük veya iş hayatımızda karşımıza çıkan ve sektör içerisinde bulunan kişiler olarak çok bildiğimiz 50 ‘ye yakın (sadece benim denk geldiklerim, çok daha fazla) web sitesinde tamamen veya kısmen React kullanılıyor. Hadi şöyle bir göz atalım (ilk 30 ‘u buraya yazıyorum).

React ile yapılmış siteler: 

  1. AirBnb
  2. Atlassian 
  3. Cloudflare
  4. Dropbox
  5. BBC
  6. Flipboard
  7. Instagram
  8. Netflix
  9. Paypal
  10. Salesforce
  11. Tesla
  12. Uber
  13. WhatsApp (Web)
  14. Apple Guide
  15. Marvel
  16. Figma
  17. Azure Dev
  18. Npm
  19. Duolingo
  20. Busuu
  21. Cambly
  22. Outlook
  23. Skype
  24. Slack
  25. Facebook
  26. Typeform
  27. Discord
  28. OneDrive 
  29. Yandex (Disk, Mail)
  30. NewYorkTimes

Listenin bir kısmı bu şekilde.

Peki bu seride neler yapacağız/öğreneceğiz ?

  • Genel olarak React Js ile alakalı temel konu başlıkları üzerinden geçeceğiz. Küçük örneklerle konuları anlatmaya çalışacağım.
  • Özel olarak konu ile alakalı tips and tricks paylaşımlarında, best practise uyarılarında bulunacağız.
  • Seri bitiminde ise React ‘i özümsemiş ve kendi uygulamalarını yazabilecek seviyede olacağız.
  • Bu süreçte aklınıza takılanları ise soru-cevap şeklinde ilerleteceğiz.

Görüşleriniz benim için önemli, bu yüzden eleştir-geliştir şeklinde ilerleyebiliriz. Kafanıza takılan olmasını istediğiniz yahut anlamadığınız bir şey olursa aşağıdaki linklerden veya yorum bırakarak iletişime geçebilirsiniz.

Umarım aklınızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir.

Serinin bir sonraki yazısında görüşmek üzere.

Saygılar sevgiler… Hoşçakalın.

 

Faydalı Linkler

React ‘e ait türkçe dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.

Sitede React ‘in nerede kullanıldığını görmeniz için chrome eklentisine buradan ulaşabilirsiniz. (Sonraki yazılarımızda da karşımıza çıkacak)

 

 

23

Batuhan Yahşi

6 Yorum

  • Eline sağlık kardeşim çok faydalı ve güzel içerik olmuş. Devamının daha güzel olması dileğiyle kolay gelsin 🙂

    • Çok teşekkürler, elimden geldiğince seriyi daha da güzel hale getirmeye çalışacağım 🙂

  • Yalnız bir yerde yanlışınız var sanırım React ile ReactJS farklı şeylerdir. Siz burda ReactJS başlığı altında React dersleri vermişsiniz : )

    • Kullanıcılar arasında React veya ReactJs olarak tanınıyor kütüphane. İkisinin de kullanımı doğru. Facebook `React` olarak adlandırsa da kütüphane javascript ile yazılmış olduğundan `ReactJs` olarak adlandırılması sorun teşkil etmiyor.

      Detaylara buradan ulaşabilirsiniz:
      https://tr.wikipedia.org/wiki/React

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?