Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com sitesi üzerinden SQL Dersleri serisinde yine birlikteyiz. Bu derste SQL INSERT Komutu’nun ne olduğunu nasıl kullanıldığını örneklerle birlikte göreceğiz.
SQL INSERT KOMUTU NEDİR?
SQL Insert komutu kısaca veritabanı içinde herhangi bir tabloya veri eklemek için kullanılan bir SQL DML (Data Manipulation Language) yani Veri İşleme Dili komutudur. Dilerseniz SQL Server Management Studio üzerinden de çok basit şekilde elle tablolara veri ekleyebilirsiniz. Fakat bu yöntemi her zaman kullanamazsınız, örneğin bir web projesinde siz kullanıcı kayıt formunda ki bilgileri elle veritabanına ekleyemezsiniz.
SQL INSERT KOMUTU KULLANIMI
SQL Insert komutunun diğer SQL komutları gibi basit bir kullanımı var. Temel olarak iki kullanım şekli var.
Birinci Kullanım Şekli:
Birinci kullanım şeklinin syntax’ı;
INSERT INTO tablo_adi VALUES (deger1,deger2,deger3, …)
Bu kullanım şekli ile daha önce oluşturduğumuz tablolara tabloda ki kolonların sıralaması ile aynı olacak şekilde veriler eklenir.
Şimdi kodlarımızı yazalım, bunun için daha önceki derslerde oluşturduğumuz yazarlar isimli tablomuzun yapısına bakalım. Dilerseniz yazarlar isimli tablomuzu oluşturduğumuz derse buradan ulaşabilirsiniz.
Hemen tablomuzun genel yapısına bakalım.
Şimdi yazarlar isimli tablomuzda ki kolonların sıralaması ile aynı olacak şekilde verileri ekliyoruz.
INSERT INTO yazarlar VALUES ('Ahmet','GEZGİN','PHP',1114,53,'12.12.2019')
Ayrıca INTO ifadesini isterseniz kullanmayabilirisiniz.
INSERT yazarlar VALUES ('Ahmet','GEZGİN','PHP',1114,53,'12.12.2019')
Ama bu yöntem pek kullanılan bir yöntem değildir.
Hemen tablomuza bakalım.
Gördüğünüz gibi verileri tablodaki kolon sıralamaları ile aynı olacak şekilde ekliyoruz. Aksi takdirde hata alacağız. Burada dikkat etmemiz gereken nokta karakteristik değerleri tek tırnak içinde yazıyoruz. Dikkat edilecek başka bir nokta ise; yazar_id kolonunu eklemedik çünkü biz daha önce tablo oluştururken yazar_id kolonunu otomatik olarak eklemek istediğimizi IDENTITY ifadesi ile belirttik dilerseniz o yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
SQL insert komutunun birinci kullanım şeklini gördük. Şimdi ikinci kullanım şekline bakalım. İkinci kullanım şekli birinci kullanım şekline göre daha fazla kullanılıyor ve kullanımı daha güvenli.
İkinci Kullanım Şekli:
İkincı kullanım şeklinin syntax’ı ;
INSERT INTO tablo_adi (kolon1,kolon2,kolon3, …) VALUES(değer1,değer2,değer3, …)
Yine burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Kolon değerleri ile eklemek istediğimiz değerlerin sıralaması aynı olmak zorundadır. Biz burada tarih kolonuna herhangi bir veri eklemiyeceğiz.
INSERT INTO yazarlar (yazar_adi,yazar_soyad,yazar_ders,ders_kodu,ders_sayisi) VALUES ('Mustafa','KAYA','HTML/CSS',1125,26)
Şimdi tablomuzu kontrol edelim.
Böylelikle artık tarih kolonunu boş bırakmış olduk. Fakat primary key olan kolonları boş bırakamazsınız, örneğin ders_kodu kolonu primary key olduğu için boş bıraktığınız zaman hata alacaksınız.
Bu dersimizde SQL Dersleri serisinin SQL INSERT KOMUTU dersini işledik. Bir daha ki dersimizde görüşmek üzere. Konu hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden veya Soru-Cevap sayfasında sorabilirsiniz.
Tüm SQL Derslerimiz için tıklayınız.
118
Teşekkürler