mobilhanem-SQL-Dersleri

SQL Karakter Dizileri Fonksiyonları

Merhaba Arkadaşlar,

SQL Derslerine SQL Karakter Dizileri Fonksiyonları konusu ile birlikte devam ediyoruz. Bu derste SQL Karakter Dizileri Fonksiyonlarının ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını örneklerle işleyeceğiz. Hadi o zaman başlayalım.

SQL Karakter Dizileri Fonksiyonları

Bu fonksiyonlar SQL ‘de karakter dizisi türünde olan veriler üzerinde işlem yapmamızı sağlayan hazır fonksiyonlardır.

UPPER() Fonksiyonu

Bu fonksiyon karakter dizileri içindeki tüm harfleri büyük harfe çevirir. Bunun öncesinde ilk önce üzerinde işlem yapacağımız tablomuzu görelim.

Örneğin yazar_ad isimli sütunun tüm harflerini büyük harfe çevirelim.

SELECT UPPER(yazar_ad) FROM yazarlar

LOWER() Fonksiyonu

Bu fonksiyonda UPPER() fonksiyonun tersine karakter dizileri içindeki tüm harfleri küçük harfe çevirir. Örneğin yazar_soyad isimli sütunun tüm harflerini küçük harfe çevirelim.

INITCAP() Fonksiyonu

Bu fonksiyon karakter dizileri içindeki tüm kelimelerin ilk harfini büyük harfe çevirir. Ama bu fonksiyon MSSQL’de yok. Peki biz ilk harfin büyük olması gereken yerlerde ne yapacağız. Eminim birçok arkadaşın aklına bu yöntem gelmiştir. İlk harf UPPER() fonksiyonu ile büyük harfe çeviririz sonra geriye kalan harflerle birleştiririz. Ben bunu size bırakıyorum cevabını burada paylaşabilirsiniz.

LTRİM() ve RTRİM() Fonksiyonları

Bu fonksiyonlar karakter dizileri içinde solda ve sağda bulunan boşlukları silmek için kullanılan fonksiyonlarıdır. İlk önce tablomuzu görelim.

Gördüğünüz gibi bazı yazar_ad sütunlarının sol tarafında boşluklar bulunmaktadır. Şimdi sol tarafta bulunan boşlukları silelim.

SUBSTRING() Fonksiyonu

Bu fonksiyon karakter dizinin belli bölümünü almak için kullanılır. Bu fonksiyon üç parametre alır, ilk parametre üzerinde işlem yapacağımız karakter dizisini alıyoruz. İkinci parametre başlangıç değeri yani karakter dizisinin hangi karakterden itibaren alacaksın onu belirtiyorsun. Üçüncü parametremiz ise kaç tane karakter alacaksın onu belirtiyorsun.

Syntax:

SUBSTRING(Karakter_Dizisi, Başlangıç_Değeri, Karakter Sayısı)

Örneğin yazar_adi sütunun ilk 3 karakterini alalım.

SELECT SUBSTRING(yazar_ad,1,3) FROM yazarlar

Başka bir örnek daha yapalım örneğin yazar_ad sütunun 3 karakterinden itibaren 3 karakter alım.

SELECT RIGHT(yazar_ad,3) FROM yazarlar

Bazı sütunlarda iki karakter gelmiş çünkü boşluk da bir karakter ve bazı sütunların sonunda siz göremeseniz de bir bir boşluk var.

Son bir örnek daha yapalım; örneğin T.KIRCA şeklinde bir çıktı alalım.  Bunun için ilk önce yazar_isim nokta işareti ve soyad bilgisini alalım.

 SELECT SUBSTRING(yazar_ad,1,1)+ '.' + yazar_soyad FROM yazarlar

LEFT() ve RIGHT() Fonksiyonları

Bu fonksiyonlarda SUBSTRING() fonksiyonuna benzer işlemi yapıyor hemen hemen. LEFT() fonksiyonu karakter dizilerinin başlangıcından başlayıp istenilen karakter sayısı kadar karakter alırken  RIGHT() fonksiyonu ise karakter dizilerinin sonundan başlayarak istenilen karakter sayısı alır.

SELECT LEFT(yazar_ad,3) FROM yazarlar

SELECT RIGHT(yazar_ad,3) FROM yazarlar

REVERSE() Fonksiyonu

Bu fonksiyon parametre olarak aldığı karakter dizisini tersine çevirme işlemini yapıyor. Örneğin yazar_ad isimli sütunu tersten yazdırma işlemini yapalım.

SELECT REVERSE(yazar_ad) FROM yazarlar

REPLACE() Fonksiyonu

Bu fonksiyon karakter dizisinin tamamını veya belli bir bölümünü değiştirmeye yarıyor. Üç tane parametre alıyor. Birinci parametre sütun ismi ikincisi değişecek karakter dizisi üçüncüsü ise yeni karakter dizisi. Hemen örneğimizi yapalım.

Syntax:

REPLACE(sütun_adı,’değiştirilecek_değer’,’yeni_değer’)

Hemen bir bir örnek yapalım.

SELECT REPLACE(yazar_ders,'java','Java Programlama') FROM yazarlar

LEN() Fonksiyonu

Bu fonksiyon karakter dizilerinin uzunluğunu bize veren fonksiyondur. Örneğin yazar_ad sütunun uzunluğunu bulalım.

SELECT yazar_ad,LEN(yazar_ad) as'Karakter Sayısı' FROM yazarlar

SQL Karakter Dizileri Fonksiyonları Dersinin sonuna geldik bir sonraki derste görüşmek üzere. Eksik veya yanlış gördüğünüz yerler için iletişime geçmekten çekinmeyin. Dilerseniz tüm sorularınızı buradan sorabilirsiniz.

Tüm SQL Dersleri’ne buradan ulaşabilirsiniz.

 

70

Cahit İşleyen

Data Scientist at @Embedica.ai
Python ve Linux sever.
Çay tiryakisi

1 Yorum

  • Merhaba bir sorum olacak kelimenin ilk harfi ve son harfini büyük yazdırmak için ne yapmalıyız

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?