Aktif olarak iş aradığınız veya yeni iş fırsatlarını değerlendirdiğiniz bir dönemdeyseniz sizi bu hedefinize ulaştıracak belli adımlar vardır. Bu adımlardan ilki ve belki de en önemlisi iyi bir CV hazırlamaktır. Bu ilk adımın bu denli önemli olmasının sebebi ise çok açık; çünkü iyi bir CV sizi hiç tanımadığınız birine en iyi şekilde anlatan ve hedeflediğiniz yolda ilerlerken ilk engeli aşacak olan şeydir. Başvurunuzu iyi bir CV ile yapıp, dikkat çekip görüşme davetini almak ilk engeli aşmış olduğunuz anlamına gelir ve artık CV’niz sizin için görevini yerine getirmiş demektir.
Yaptıkları işlerde iyi olup iş başvurularına olumsuz dönüş alan birçok kişiyle karşılaşıyorum. Özellikle teknik pozisyonlarda çalışan kişilerde daha çok gözlemlediğim bu durum, CV hazırlamaya yeteri kadar zaman ayırmamaktan veya bu hazırlığa yeteri kadar önem vermemekten kaynaklanıyor. Bu yüzden CV hazırlama ile ilgili ilk yazımda sizlere bir an önce pratikte yardımcı olabileceğini düşündüğüm iyi bir CV’de olmaması gereken şeylerden bahsedeceğim. Sonraki yazılarımda iyi bir CV’nin nasıl hazırlanacağını örnek CV’lerle anlatacağım; ancak ilk etapta kötü izlenim bırakan veya gereksiz detayları CV’lerimizden çıkararak başlayalım derim 🙂
1. Kişisel Bilgiler
CV’lerin genellikle en üstte yer alan bu kısmından başlamak istedim çünkü bugüne kadar incelediğim CV’lerde fazla detay içeren kişisel bilgilerle karşılaştığım çok oldu. Öncelikle CV’lerin iş başvurusu için kullandığımız bir araç olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla başvurunuz değerlendirilirken ilgili yetkiliye ihtiyacı olmayacak fazladan bilgiler vermek hem CV’nizde kalabalığa neden olur, hem de CV’nizin elden ele dolaşan ve herkese açık bir dosya olduğunu düşünürsek bazı kişisel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçme riskini doğurur. Örneğin, TC Kimlik numaranıza ve açık adresinize CV’nizde yer vermenize gerek yoktur. Bunlar dışında, eğer varsa tuttuğunuz takım, fiziksel özellikleriniz, detaylı ilişki durumunuz (Mesela “Boşandım” demenize gerek yok, “Bekar” yazabilirsiniz hatta onu da yazmayabilirsiniz) gibi kişisel detayları CV’nizden çıkarın derim. İsim, soyisim, ilçe bilgisi, telefon ve e-mail blgileriniz yeterli olacaktır. Mümkünse tek bir telefon ve e-mail adresi vermeniz CV’nizi değerlendirecek kişi için kolaylık olacaktır. Bazı pozisyonlar için ehliyet bilginiz de gerekli olabilir. Ancak ön yazınız hariç başvuru yaparken herhangi bir belgenizi göndermenize gerek yok. Başvuruları incelerken bu gözler sabıka kaydı, kan grubu belgeri gördü :/
2. Uygun Olmayan Fotoğraf
CV hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da fotoğraf kullanımıdır. CV’de fotoğraf olmalı mı olmamalı mı diye tartışmalar hala devam ededursun, biz ne olmamalı onu konuşalım. Değerlendirdiğim CV’lerde fotoğraf olup olmaması değerlendirme sonucumu kesinlikle etkilemiyor ancak CV’deki iyi bir fotoğrafın, değerlendiren kişide iyi bir etki yaratabileceğini zaman zaman duyuyorum. CV’nizi ister fotoğraflı hazırlayın ister fotoğrafsız hazırlayın; yeter ki fotoğraf koyacaksanız profesyonel dünyaya uygun bir fotoğraf seçmeye gayret gösterin. Eğer bir gaflete düşüp CV’nize selfie’nizi veya güneş gözlüklü fotoğrafınızı yahut askerlik fotoğrafınızı koyduysanız hemen şimdi kaldırım derim. Ayrıca, eğer başvurunuzu ABD’deki bir pozisyon için yapıyorsanız fotoğraf kesinlikle olmamalı.
3.Kariyer Hedefi
Bir dönem CV’lerde popüler olan bu alan neyse ki azalarak bitiyor ancak zaman zaman bazı CV’lerde gözüme çarpmaya devam ediyor. Çok genel ifadelerle yazılmış, pozisyon ve başvurunuz için sizi öne çıkarmayacak böyle bir alana bence hiç gerek yok. Bunun yerine “Özet” alanı koyabilirsiniz. Kısaca hangi tip projelerde çalıştığınızı, hangi alanlarda uzmanlaştığınızı ve hangi teknolojileri kullandığınızı anlatan kısa bir bölüm çok daha faydalı olacaktır. Hatta bu bölümü Linkedin profilinizde “Summary” alanına ekleyin derim, bir işe alım uzmanı gözünden söylüyorum çok faydalı oluyor.
4.Referans Bilgileri
Bu alanı CV’lerinizden tamamen çıkarabilirsiniz. Tamamen diyorum çünkü ne referanslarınıza ne de “gerekli olduğu takdirde referanslar paylaşılacaktır” cümlesine başvurunuz sırasında ihtiyaç duyulacak. Birçok işe alım sürecinde sizin ileteceğiniz referanslara son aşamalara yakın ihtiyaç duyulur. İstisnai olsa da, başvuru esnasında referans kontrolü yapmak isteyen işe alım uzmanı CV’nizde referanslarınız yazsa bile güncel olup olmadığını doğrulamak için size ulaşacaktır. Dolayısıyla bu alanı CV’lerinizden çıkararak daha temiz bir CV’ye sahip olabilirsiniz hem de birkaç satır kazanmış olursunuz.
5.İmla Hataları
CV’nizi bir kez hazırlayacaksınız ve muhtemelen uzun bir süre güncelleme ihtiyacınız olmayacak. Dolayısıyla bir kere hazırlayıp birçok yere göndereceğiniz CV’nizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birinin imla olduğunu düşünüyorum. Aslına bakarsanız CV’niz ile karşınızdaki kişilerde biz izlenim yaratıyorsunuz. Yaptığı işe özen gösteren ve dikkatli biri izlenimini yaratmak için imla hatalarını bir an önce ortadan kaldırmanız gerekir. Bunun için de hazırladığınız CV’yi birkaç kere sesli okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca, CV’nizi hazırlarken tablo, birden fazla yazı formatı ve fontu kullanmamanız görsellik açısından yararlı olacaktır.
6.İlgisiz İş Deneyimleri
Belki çoğumuz üniversite esnasında ufak tefek işlerde çalışmışızdır. Bu işler anketörlük, barmenlik veya ajans işleri olabilir. Başvuru yaptığınız pozisyon için bu deneyimleriniz önem taşımıyorsa CV’nizde hiç yer vermemeniz iyi olacaktır. CV’de fazla sayıda ve ilgisiz iş deneyimleri olması sizi pek profesyonel göstermez.
CV’lerdeki en dikkat çeken hataları ve olmaması gereken detayları paylaştım. Şimdi ise size bu maddelerin CV’nizde olup olmadığını kontrol etmek düşüyor. Unutmayın; küçük değişiklikler büyük gelişmeler yaratabilir 🙂
1
Keyifli ve bilgilenidiri bir yazı olmuş emeğinize sağlık, serinin devamını bekliyorum.
Çok net ve faydalı bir yazı olmuş Damla Hanım, takipteyim.
Damla hanım yazınız çok başarılı olmuş. Size bir soru sormak istiyorum. Cv’mize eğitim bilgileri kısmında erasmus yaptıysak onu belirtmeli miyiz?
Merhaba Seyfi Bey,
Yazıyı beğenmenize sevindim, çok teşekkürler.
CV’nize eğitim bilgileri kısmına Erasmus deneyiminizi mutlaka eklemelisiniz. Hem yabancı dil yetkinliğinizi hem de farklı kültürlerde eğitim ve yaşam deneyiminizi CV’nizi inceleyen yetkililere yansıtmış olursunuz. Olumlu bir izlenim bırakması bakımından yararlı olacaktır. İlerleyen zamanlarda iyi bir CV’nin nasıl hazırlanacağı ile ilgili bir yazı yazmayı da planlıyorum. Orada bu konudan da bahsedeceğim.