scratch dersleri

Scratch Ses Menüsü

Merhaba arkadaşlar?

Mobilhanem.com da yeni bir ders ile yine beraberiz. Hepinize bahar gibi rengarenk ve mis kokulu haftalar diliyorum. Daha önceki dersimizde Scratch de hareket ve görünüm menüsünü incelemiştik. Ve bu sayede hareket ve görünüm menüsünde bulunan taşları kuklalarımız üzerinde deneyimledik. Scratch programının zihinlerimizde daha anlamlı şekil kazanmasına yardımcı olduk. Şimdi sıra kuklamıza ses özelliği kazandırmada. Yani kuklamızı konuşturmada. Eğer Scratch ses menüsünü keşfe çıkmaya hazırsanız başlayım.

Ses Menüsü

Bu dersimiz bence çok keyifli ve eğlenceli geçecek. Çünkü bugün o yürüyen, koşan, uçan, köstüm değiştiren kuklalarımızın  konuşmasına yardımcı olacağız. Kuklaların konuşmasını sağlamak için Scratch programının  kütüphanesinde bulunan  sesleri, bilgisayarlarınızda bulunan sesleri veya kendi seslerinizi kullanacaksınız. Bu sayede hayal dünyamızdaki kahramanları istediğimiz gibi seslendireceğiz. O zaman herkes ders başına?

Ses menüsünde bulunan ilk taşımız Scartch in kütüphanesinde bulunan seslerin veya bizim kaydettiğimiz seslerin bitene kadar çalmasını sağlar.

 

Bu taşımızla ise kuklamıza Scratch kütüphanesinde kayıtlı ses veya kendi kaydettiğimiz seslerin tıklandığında başlatılmasını sağlar.

İstediğimiz seslerin başlatılmasını ve bitene kadar çalmasını(seslendirilmesini) sağladık. Peki ben bu sesleri durdurmak için ne yapabilirim diye soruyorsan bu taş sorularına cevap olacak derim.

Ses kaydı sonrası eğer sesiniz üzerine bir efekt eklerseniz eklediğiniz efekt kuklarınızın üzerinde silinmez hale gelir.Eklediğiniz bu efektleri kaldırmak için bu taşı kullanabilirsiniz.

Ses perdesi de nedir acaba ?“Sesin alçak yada yüksek olması” durumuna ses perdesi denir. Bu naçizane taşı ile ses perdesini istediğimiz kadar arttırıp veya azaltabiliriz. Sadece ses perdesini değil,” sağa ve sola kaydır” etki sinideazaltıp arttırabiliriz

Ses perdesinin” veya “ sağa sola kaydır “ etkisini bir sayı ile ayarlamak istiyorsak bu taş bize gereken desteği sağlayacaktır.

Ses şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür. “0”(dB) biz insanların işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir.180 (dB) ise roketin fırlatılış anında çıkardığı ses olarak ölçülür. Yararlı bilgimizden sonra geldik sıradaki taşımıza bu taş ile sessin şiddetini istediğimiz sayı kadar değiştirebiliriz.

Benim seçtiğim sesin, ses şiddeti belirli bir oranda kalsın diyorsan. Bu taş bence de senin için tasarlanmış.

Bu son taşımız ise kuklamızın çıkardığı desin düzeyini gösterir.

Ses Ayarları

Taşlarımızın bizlere hangi konularda yardımcı olacağını öğrendik. Bu sesleri nasıl ekleye bilirim, kayıtlı olan seslere nasıl ulaşabilirim ve ayarlamasını nasıl yaparım diyorsan Scratch programındaki sesler bölümüne tık tık?

Açılan sayfada ilk olarak “ses işareti” olan yerdeki simgelerin ne olduğunu öğrenmekle başlayalım. “bir ses seç” Scratch programında kütüphanedeki bulunan sesleri ifade eder. Ve siz burada istediğiniz sesleri seçebilirsiniz. “kaydet” ise bizim dışarıdan kendi sesimizi kaydetmemizi sağlar. Kendi sesimizle canlandırdığımız bir animasyon ya da spikerliğini yaptığımız bir futbol maçı aslında hiç de fena olmazdı. Bence senin o yaratıcı zihninin daha güzel şeyler düşünüyordur. Hepimiz sürprizlere bayılırız demi. Scratch programı da biz sürpriz severleri unutmamış “sürpriz” menüsü eklemiş bizim için?. “sürpriz “e tıkladığımızda Scartch programında kayıtlı herhangi bir ses gelir. Böylece bize sürpriz yapmış olur. Bilgisayarda bulunan müziği veya sesi yüklemek istersen “ses yükle” ye bir tıklaman yeterli.

Gelelim yüklediğimiz seslerin ayarlarına aşağıda pembe ile gördüğün şekil seçtiğin, yüklediğin veya kaydettiğin sesin ses dalgasını şiddetini gösterir. Sesin hızlı bir şekilde çıkmasını istiyorsan “daha hızlı” seçeneği sana yardımcı olacak, yok ben korku sahnesi yapacağım ve oradaki yaratıklar normalden daha yavaş konuşsun diyorsan seni “yavaşlat” seçeneğine alalım. Yapacağın projende seslerin yankılanmasını istiyorsan “yankıyı”, Kullandığın projede robot sesine ihtiyacın varsa robot seçeneğini seçmen yeterli olacaktır. Seslerin daha sesli olmasını istiyorsan “daha sesli” veya seslerin daha yumuşak olmasını istiyorsan “daha yumuşağa” tık tık. Sesin tersten telaffuz edilmesini tercih edersen “tersi” ye gel bir tık yap yeter.

mobilhanem.com da Scratch programında ses menüsü dersimizin sonuna geldik. Öğrendiklerinizi kendi kuklalarınız üzerinde deneyimlediğinizde çok keyifli ve öğretici olacağından eminim. Haftaya görüşmek üzere :).

 

 

5

Hatice Osanmaz

Yorum Yaz

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?