Codeigniter nedir? – Codeigniter Dersleri

Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com eğitim portalı üzerinden sizler için yeni bir eğitim setine, Codeigniter Dersleri eğitim setine başlıyoruz. Bu eğitim setinde PHP Frameworkler’ inden Codeigniter’ ı anlatacağız. Seriye ait ilk yazımda, Codeigniter nedir? Framework Nedir? , Neden Codeigniter? Codeigniter öğrenmek için gereksinimler nelerdir? ve Codeigniter’ ın sahip olduğu genel özellikler nelerdir? bunlardan bahsetmeye çalışacağım.

codeigniter logo mobilhanem

Codeigniter nedir?

Codeigniter Php ile dinamik web uygulamaları geliştirmek için geliştirilmiş bir frameworktür.   Codeigniter projesi ilk çıktığında Ellislab şirketi tarafından ortaya çıkarılsa da 6 Kasım 2014 tarihinden beri British Columbia Teknoloji Ensitütü’ sü yönetimi altında  geliştirilmeye devam etmektedir.

Codeigniter MVC (Model-View-Controller) yapısını kullanılır.(MVC yapısından serinin ilerleyen kısımlarında bahsedilecektir.)

Codeigniter seo dostu URL’ ler üretir. (yourdomain.com/articles/detail/105)

Framework nedir?

Bilmeyenler için Framework  kavramından bahsedecek olursak bana göre Framework Amerika’ yı yeniden keşfetmemektir. Frameworkler bir çok yazılım projesinde ortak olarak bulunan yapıları içinde bulunduran ve bunu biz geliştiricilerin kullanımına açarak geliştirme aşamasında hız kazanmamızı sağlayan yazılım projeleridir. Framework yapısını inşası tamamlanmış bir bina olarak düşünebilirsiniz. Geliştiricilere sadece bu binanın dış görünümüne anlam katmak(projesine odaklanmak) kalır.

Neden Codeigniter?

  • Codeigniter yaygın olarak ihtiyaç duyulan görevler için zengin bir kütüphane sunmanın yanı sıra bu kütüphanelere erişmek için basit bir arayüz ve mantıktsal yapı sağlayarak, hızlı projeler geliştirilmesini sağlar.
  • Codeigniter, yapılacak bir işlem için gereken kod miktarını en aza indirerek projeye yaratıcı bir sekilde odaklanılmasını sağlar.
  • Codeigniter hafif (çok fazla kaynak tüketmeyen) bir frameworktür. Core sistem sadece birkaç küçük kütüphane gerektirir(Daha fazla kaynak tüketen diğer frameworklerin aksine). Codeigniter belirli bir işlem için geliştiricinin ihtiyaçlarını temel alır ve istek üzerine kütüphaneler dinamik olarak yüklenir, bu nedenle temel sistem oldukça yalın ve oldukça hızlıdır.
  • Codeigniter veritabanı bağlantısı, dosya yükleme, oturum yönetimi gibi işlemleri basit bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlayan bir frameworktür.
  • Bünyesinde bulunan helperlar, libraryler ve güvenlik önlemleri sayesinde geliştiricinin işini oldukça kolaylaştırır.

Codeigniter öğrenmek için gereksinimler nelerdir?

Codeigniter ile geliştirme yapmaya başlamak için,

  • Temel seviyede HTML/CSS bilgisine,
  • Orta seviye PHP bilgisine ihtiyaç vardır.

Php hakkında bilgi edinmek için Mobilhanem.com üzerinde yayınlanan PHP Dersleri ‘ne göz atabilir ve dersleri bitirdikten sonra Codeigniter eğitimlerine devam edebilirsiniz.

Codeigniter’ ın sahip olduğu genel özellikler nelerdir?

  • MVC (Model- View- Controller) temelli sistem.
  • Son derece hafif. (Kaynak tüketimi az)
  • Birkaç platform desteği ile tam özellikli veritabanı sınıfları.
  • Sorgu oluşturucu veritabanı sistemi.
  • Form ve veri doğrulaması.
  • XSS (Cross Site Scripting) ve güvenlik filrelemesi.
  • CSRF (Cross Site Request Forgery) güvenlik koruması.
  • Oturum yönetimi.
  • Esnek URI sistemi
  • Dosya yükleme sınıfı. (Birkaç satır kod ile kolaylıkla dosya yükleyebilirsiniz)
  • Pagination (Birkaç satır kodla sayfalama işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.)
  • Captcha güvenlik önlemiyle formlarınızı saldırılardan kolaylıkla koruyabilirsiniz.

gibi… birçok özelliği bulunmaktadır.

Bu yazımızda Codeigniter nedir? Framework Nedir?  Neden Codeigniter? Codeigniter öğrenmek için gereksinimler nelerdir? ve Codeigniter’ ın sahip olduğu genel özellikler nelerdir? Sorularının cevapları hakkında yazılar yazdık. Başlangıç dersinde anlatmak istediklerim bu kadar. Sonraki yazılarımda Codeigniter ile ilgili diğer konulara elimden geldiği kadar detaylı olarak değinerek sizin de bu mükemmel Framework ile tanışmanız için elimden geleni yapacağım. Codeigniter dersleri’ nde amacım konuları sizlere küçük küçük örnekler ile anlatıp size Codeigniter Framework’ ünü daha iyi kavratmak olacak. Anlatılan konuları büyük bir yapbozun parçaları gibi düşünürseniz bu konuları kavrayarak kendi web projelerinizi geliştirebileceksiniz.

Konu hakkındaki sorularınızı konu altından veya Sorucevap.mobilhanem.com üzerinden sorabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda serimize, seri boyunca kullanacağım Xampp Server kurulumu ile devam edeceğiz.

Tüm Codeigniter Dersleri‘ ne buradan ulaşabilirsiniz.

29

Hüseyin Göztok

Yapı Kredi - Yazılım Mühendisi - Erciyes Üniversitesi (Lisans) 2013 - 2018

5 Yorum

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?