scratch dersleri

Scratch Operatörler(işlemler) Menüsü

Merhaba arkadaşlar,

Güzel bir yaz gününde mobilhanemde yeni bir hafta ile yine birlikteyiz. Umarım tatil bol bol eğlenceli ve dondurma yemeli gidiyordur. Tabi yaz tatili Scratch de olmaz deyip dersimize başlıyoruz. Geçen derste Scratch de algılama menüsünü öğrenmiştik. Bu dersimizde Scratch de operatörler yani işlemler menüsüne doğru keşfe çıkacağız. Haydi o zaman başlayalım.

Scratch de operatörler (İşlemler)

Sayılar ve işlemler hayatımızın her köşesinde ve hayatımızı kolaylaştırma konusunda bizlere yardımcı olmaktadır. Ağırlığımızı, yaşımızı, kilomuzu sayılarla ifade ederiz. Marketten alacağımız sebze veya meyveler içinde sayıları kullanır ödeyeceğimiz miktar için ise işlemler yaparız. en basit şekilde örnek verecek de olursak şuan başında oturduğumuz bilgisayarlar bile istediğiniz işlemleri yaparken önce bunları “0” ve “1” lere dönüştürür sonra istediğiniz  işlemleri gerçekleştirir. peki tüm yaptığımız işlerde sayı ve işlem varsa scratch de neden olmasın ki?

Dört işlem taşları

İlk  dört taşımızla başlayalım bu taşlarımız scratch de yapacağımız projede dört işlem          (toplama,çıkarma,çarpma,bölme ) yapmamızı sağlar. Örneğin  üzerinde çarpma toplama bölme ve çıkarma yazan 4 buton  ve bir de kuklamız olsun. Kuklamız bizden iki sayı girmemizi ve bu sayılarla hangi işlem yapacaksak o butona tıklamamızı istesin. Ve çıkan sonucu bize söylesin. Fark ettin mi çok basit ve eğlenceli bir şekilde hesap makinesi oluşturmuş olduk.

Belirli aralıkta sayı tut taşı

Bu taşımız belirlediğimiz aralıklarda bilgisayarın rastgele sayı seçmesini sağlar. Örneğin bilgisayarın hangi aralıkta sayı seçtiğini bulan bir oyun yazdığımızda bu taş on numara olur.

Küçüktür, büyüktür ve eşittir taşları

Bu taşları mızı kullanacağımız alanı şöyle düşünelim belirli bir süre aralığında “x” sayısına eşit veya “x” sayının üzerinde elma toplama yarışması tasarlayalım.  Belirli süre kapsamın da istenilen sayıya ulaşıldığında “tebrikler diğer seviyeye geçmeye hak kazandınız” desin fakat belirlenen den daha az sayıda elma toplandığında ise “üzgünüm biraz daha çaba göstermen lazım” desin. Kurallar ve sınırlar oyunların daha zevkli daha heyecanlı olmasını sağlar.

Birleştirme taşları

Bu taşlarımız ise oyunlarda veya diğer yapacağımız projelerde belirlediğiniz koşulların birleştirilmesini sağlar. Operatörler menüsünü öğrendikçe sizler için  oyun yapmak çok daha zevkli olacak.

 

 

 

Bu taşlarımızın birincisi çok uzun olan iki metnin veya kullanıcıdan istediğiniz isim ve soy isim gibi yanıtların birleştirilmesini sağlar.Diğer taşımız ise kullanıcı tarafından girilen kelimenin veya “yanıt”ın ilk harfini gösterir. İsim şehir bulma oyunları için ikinci taş çok ideal bence. Üçüncü taş da ise belirli bir noktanın uzunluğunu veya girilen kelimenin kaç harften oluştuğunu öğrenmek için kullanılan taştır.  Çarkıfelek yarışmasını biliyor musunuz? Yarışmada ekranda Bir deyim ve atasözü vardır ve tüm harfler kapalıdır ve yarışmacı bir harf söyler söylediği harf o deyim veya ata sözünde mevcutsa o harf açılır işte bu son  taş bu oyun için çok iyi olurdu.  Yani bu taşımız girdiğimiz kelime veya yanıtlarda belirlediğimiz harf var mı? Sorusunun cevabını verir.

Girdiğimiz değerin mutlak değerini karekökünü veya alt seçenekten her hangi birinin değerini hesaplamayı sağlar.

 

 

 

Mod(tepe değer ) : veri grubu küçükten büyüğe doğru sıralandığında en çok tekrar eden sayı

mod(tepe değer ) dir. Mod birden fazla olabilir. Örneğin matematik sınavından 10 kişi “60” puan 12 kişi “85” puan 14 kişi de “95” puan almış olsun buradaki mod en çok tekrar eden sayı olduğu için “95”dir yani en çok kişinin aldığı puandır. bu matematik sınavında 14 kişi de “85” almış olsaydı bizim mod(tepe değeri)  (85 ve 95) olacaktı yani birden fazla mod olabilir. Yada 18 kişi “60” puan 18 kişi “85” puan 18 kişi de “95” puan alsaydı burada mod olmayacaktı. Bir veride mod olmaya da bilir. Bu taşımız girdiğimiz değerlerin modunu öğrenmede bize yardımcı olacaktır.

İkinci taşımız ise girdiğimiz virgüllü sayının virgüllü kısmının “0,5”  ve büyük olması halinde sayımızı bir üst sayıya yuvarlar küçük olması durumunda ise sayının kendisine yuvarlar.

Bu haftada  mobilhanemde bir Scratch dersinin yine sonuna geldik. Scratch operatörler (işlemler) menüsü birlikte öğrenmeye çalıştık. Bilgilerimizi  pekiştirmeyi unutmuyoruz.

Yaptığımız küçük uygulamada kullandığımız bloklar aşağıda paylaşılmıştır. Bölme ve toplama  eklediğimiz bloklar  çarpma ve çıkarmada yapılan işlemlerle aynıdır. Hepinize keyifli alıştırmalar. 🙂

 

 

68

Hatice Osanmaz

Yorum Yaz

Haftalık Bülten

Mobilhanem'de yayınlanan dersleri haftalık mail almak ister misiniz?